Volvo P1800 är en klassisk sportbil tillverkad av Volvo, som nådde stor popularitet. Den tillverkades mellan 1961 och 1973, under de sista åren under namnet Volvo P1800 ES. Volvo hade redan några år tidigare skapat en sportbil med modellnamnet P1900, men det var först modellen P1800 som skulle göra sportbilskonceptet till en framgång för Volvo. Helmer Petterson är mannen som Volvo kan tacka för det, då han var den drivande kraften bakom projektet; han var då projektledare och Volvokonsult. Det var Helmers son, Pelle Petterson, som ritade bilen. Han var inte helt okvalificerad för uppgiften, då han vid det tillfället var anställd som praktikant vid det italienska bildesignföretaget Frua i Turin. Även ägaren till företaget, Pietro Frua, hade ett finger med i spelet när P1800 designades, vilket kan förklara att dess linjer påminner tydligt om Fruas sextiotalsbilar. Kännetecknande för dem (och således även för P1800) var den italienska elegansen.Volvop18395va1961front

Denna elegans var sannolikt en anledning till att bilen blev så populär, men en annan anledning var att Roger Moore i tv-serien Helgonet körde just en P1800. Roger Moores modell var en vit P1800 med registreringsnumret ST 1; ST står i det här fallet för Simon Templar, karaktärens namn. Bilen fick också extra uppmärksamhet då Volvos dåvarande PR-chef Hans Blenner och Folke Brigård gav ett ljusblått exemplar av bilen till kronprins Carl Gustaf år 1966. Detta var den blivande kungens första egna bil. I och med gåvan blev Carl Gustaf också hedersmedlem i P1800-klubben.

P1800 var också speciell såtillvida att det var den första Volvobilen med B18-motorn. Den designades till stor del av Per Gillbrand. De första årsmodellerna av P1800 hade dubbelförgasare från Skinners Union, vilket innebar att motorn hade en effekt på 100 hk. I senare årsmodeller ökade man kraften till först 108 hk och sedan 115 hk, och när motorn byttes till B20-motorn på modellerna från 1970 och framåt ökade detta till 135 hk. P1800 var också en av de första serietillverkade bilarna som man utrustade med skivbromsar.

I takt med att bilarna har utvecklats på det sätt som P1800 gjorde har körningen blivit allt lättare, och vi kan i större utsträckning koncentrera oss på annat när vi kör. Ett utmärkt sätt att underhålla sig på långa resor är att lyssna på ljudböcker. På Storytel.se finns ett stort utbud med tusentals ljudböcker.