För många är tvåtaktsmotorer delar av minnen från förr. Ihågkomna stunder från somrar när en moped eller äldre bil for förbi på grusvägen utanför. Men även om det är så för många, så är tvåtaktsmotorer för andra fortfarande ett levande och växande intresse. Detta gäller för både entusiaster och glada amatörer som återupptäckt eller nyupptäckt det klassiska tekniska hantverk som ligger i denna typ av motorer.

 

Tekniken går ständigt framåt, något som vi alla, såväl teknikintresserade som vanliga dödliga känner till. Liksom behöver vi vår historia om människor och händelser för att förstå vår samtid. Därför är det av lika stor vikt och, inte minst, av lika stort intresse att vi studerar den teknik som ledde oss fram till dit där vi är idag. Att den teknik som rör exempelvis tvåtaktsmotorer fungerar alldeles utmärkt även i våra dagar behöver knappast framhållas, men mycket har också hänt sedan den introducerades. I synnerhet till exempel miljöaspekterna med denna teknik har förbättrats avsevärt och nu inte alls innebär samma påfrestning som tidigare.

 

En värld av möjligheter
Alla insatta vet att en av de många lockelserna i det som andra bara skulle kalla gamla motorer är just variationen, de många möjligheterna och den uppfinningsrikedom som väcks till liv hos den som mekar. Dagens motorer är vad de är, effektiva och imponerande, men allt eftersom konstruktionen blir mer och mer avancerad begränsar det också vad man själv kan göra. Det är en oslagbar känsla att kunna bygga egna tändningssystem och tillverka egna verktyg anpassade för hur man själv tycker att tekniken ska eller kan hanteras. Stora tvåtaktsboken är en bibel för den som delar detta intresse.Tvåtaktsmotorer och klassiskt tekniskt hantverk 2

 

Kunskaper, intresse och, utan att överdriva, fascinationen för dessa motorer sträcker sig över generationsgränserna. De evenemang, träffar och mässor som är tillägnade gamla mopeder, motorcyklar och bilar är oräkneliga. Den som vill fördjupa sig i detta har mycket att se fram emot. Nya och stora intressen föder alltid många frågor kring exempelvis hur tvåtaktsmotorer kan fungera i olika sammanhang. Här kan man spekulera mycket, vi talar trots allt om teknik med karaktär annorlunda än dagens, men det är också en del av dess charm.