Ett fordon som inte bara är ett sätt att ta sig fram, utan har blivit en symbol för en hel livsstil, är folkabussen, eller som den officiellt heter, Volkswagen Kominationsfahrzeug Typ 2. Framförallt i USA har folkabussen blivit en del av kulturhistorien, där den helt enkelt fått smeknamnet ”the Bus”.

Folkabussen lanserades 1950, och fick namnet ”Typ 2” just för att det var Volkswagens andra bilmodell. Konceptet för bilen brukar tillskrivas den holländska affärsmannen Ben Pon, som bland annat importerade Volkswagenbilar. Efter några förändringar i dess design, bland annat för att förbättra aerodynamiken, godkände Volkswagens dåvarande vd Heinz Heinrich Nordhoff Typ 2 för produktion, och den första folkabussen rullade ut från bandet i november 1950. Under bilens första år på marknaden producerades den i 9541 exemplar.

Folkabussen blev populär omedelbart efter att den lanserades. Totalt såldes den i 10 miljoner exemplar genom åren, och marknadsfördes redan från början som mer än bara en bil. I en samtida annons med folkabussen kunde man bland annat läsa: ”Har du rätt sorts fru för den?”. Folkabussen är för många själva sinnebilden av frihet och ungdom, och har blivit en symbol för 60-talets hippierörelse. På fotografier ifrån Woodstockfestivalen figurerar folkabussen flitigt, och långa bilköer bildades med bara denna ”hippebuss”. Folkabussen har också blivit så ikonisk att den förekommer på många sätt i vår populärkultur. Scooby-Doo och hans gäng kör runt i en folkabuss när de löser mysterier, Bob Dylan valde en folkabuss på ett av sina skivomslag och Bruce Springsteen har sjungit om den klassiska bussen.Folkabussen 1

Folkabussen slutade tillverkas i Tyskland redan 1967, men skulle fortsätta produceras i Brasilien fram till 1975. Nyligen, så sent som 2013, beslutade dock Volkswagen att man skulle nyproducera en serie Typ 2 för att hedra den populära minibussen. Den tillverkades således i ytterligare 1200 exemplar i Brasilien, och det sista rullade ut från bandet i december 2013. De nyproducerade folkabussarna förväntas säljas för runt en kvarts miljon kronor, då nostalgivärdet och samlarvärdet är högt på dessa folkkära bilar.

Om du är en folkabussälskare kan du visa din kärlek genom att pryda dina kläder med namnlappar märkta med till exempel ”Volkswagen Typ 2”. Du hittar flera varianter av namnlappar här.