”Kärt barn har många namn”, sägs det ju, och i så fall är Volkswagen Typ 1 en av de mest älskade bilmodellerna genom historien. Denna klassiska bil från den tyska biltillverkaren kallades allt förutom sitt faktiska namn, Typ 1. I sitt hemland Tyskland fick den till exempel smeknamnet ”Käfer”, i Storbritannien hette den ”Beetle” och i Sverige känner vi denna runda bil under namnet ”Skalbaggen” eller ”Bubblan”.

Bakgrunden till Bubblan har sitt ursprung i 1930-talets Tyskland, och Adolf Hitlers tanke om att skapa en billig bil som varje tysk familj skulle ha råd med, en riktig folkvagn. Han hade inspirerats av idéer från ingenjören Joseph Ganz och av den tjeckoslovakiska bilen Tatra V570, vars design var mycket lik den blivande Bubblan. Hitler kontaktade Ferdinand Porsche år 1934 för att han skulle bygga folkvagnen, efter att år 1933 ha sagt om Tatran: ”Det här är bilen för mina vägar”. År 1938 hade Porsche och hans team en färdig bil, som började produceras. Kriget utbröt dock som bekant år 1939, och Volkswagenfabriken fick ett annat, mer illasinnat och krigsrelaterat ändamål. Efter kriget kunde dock produktionen återupptas, och inom 10 år hade man tillverkat en miljon exemplar av Bubblan, och den hade exporterats till flera andra länder.1280px-Volkswagen_Kaefer_Cabrio_front_20070803

Något annat som hade blivit uppskjutet av kriget (och Tysklands invasion av Tjeckoslovakien) var dock en stämning av Volkswagen från Tatra. Det hela slutade med att Volkswagen år 1961 betalade 3 miljoner tyska mark till Tatra för patentintrång.

Om Volkswagen ser tillbaka på det hela idag skulle de dock antagligen tycka att det var värt det. Bubblan är nämligen den bil som har producerats i flest exemplar och under längst tid från en enda bilplattform, och totalt har 21 529 464 Bubblor tillverkats genom åren.

Om du älskar Bubblan, och har ett eget exemplar av modellen som är din älskling, kan ett roligt och personligt sätt att visa upp den vara att skapa en fototapet av en bild på bilen. Du kan enkelt skapa en fototapet från dina egna bilder på Photowall.se, och sedan kan du skryta om din älsklingsbil för alla gäster på besök som orkar höra.