Jeep räknas i USA som det mest amerikanska varumärket av alla, högre värderat än till exempel Coca Cola och Harley Davidson. Det var, enligt dåvarande presidenten, Dwight Eisenhower tre saker som gjorde att andra världskriget kunde vinnas, Jeep, Dakota och landstigningsfartygen. Willys MB, som den egentligen benämndes, började tillverkas 1941, som ett påtvingat samarbete mellan de tre biltillverkarna Willys-Overland, American Bantam Car Company och Ford. Det som gjorde bilen extraordinär var den av Willys Overland tillverkade motorn, stark och näst intill outslitlig. Med tiden kom bilen att benämnas Willys Jeep, men varför?

Varför heter den Jeep

gamla militärbilar auktioneras ut på Tradera, kanske du kan köpa en jeep, men varför heter den så? Det har ofta påståtts att namnet Jeep kommer från den amerikanska militärens förkortning för något som var mångsidigt och kunde användas till lite av varje, det vill säga var av ”general purpose”, förkortat GP och uttalat ”jee p”. Men det stämmer inte, för namnet Jeep fanns långt tidigare och, framförallt, har det inte ett dugg med den amerikanska militären att göra. Även om de, av oklar anledning använt det sedan 1914. Nej, det var en då, populär tecknad serie som gav namnet. Sjömannen Popeye (Karl-Alfred) hade en fyrbent ”sidekick”, Eugene the jeep, som kunde ta sig fram överallt, precis som bilen.

Jeep i annan skepnad

Mer än 650 000 Willys MB, bilen som vi lärt känna som Willys Jeep, byggdes under krigsåren och närmre 30 procent av dessa exporterades till de allierade i olika världsdelar. Priset för en Willys MB var då 749 dollar. Redan under kriget byggdes många av bilarna om ute i fält, för att kunna användas för speciella uppdrag. Detta fortsatte också efter kriget, och på till exempel Filippinerna förlängde man dem och gjorde om dem till allmänna kommunikationsmedel, bussar. Dessa, så kallade Jeepneys, är fortfarande det populäraste allmänna transportmedlet på Filippinerna. Namnet Jeep började användas som varumärke av Willys först 1950 och ägs numera av Chrysler.