Kulturhistoriska fordon och besiktningar

Kulturhistoriska fordon och besiktningar

Ett kulturhistoriskt fordon är helt enkelt ett fordon som kan bedömas ha ett kulturhistoriskt värde. Ett stort problem för dem som äger denna typ av bilar och motorcyklar och som velat kunna köra dem, är våra besiktningsregler som är anpassade för nyare fordon. De flesta veteranbilar och veteranmotorcyklar körs bara under speciella förhållanden och inte till vardags. Statistiken visar också att väldigt få olyckor i trafiken beror på äldre fordons tekniska skick. Många tror att detta kommer att innebära ett uppsving för veteranbilsintresserade och att priserna på gamla fordon kan komma att stiga lite under de kommande åren.

Regler i förändring

Dessa nya besiktningsregler för kulturhistoriska fordon kommer att träda i kraft den 20 maj 2018. Man kommer inte att få börja köra fordon som tidigare fått körförbud men över lag innebär de nya reglerna att det kommer att bli enklare att köra kulturhistoriskt intressanta fordon. Den största förändringen är att bilar som är tillverkade för mer än 50 år sedan och motorcyklar som har mer än 40 år på nacken, inte längre behöver besiktigas. Tidigare har besiktningskravet varit baserat på ett fixerat tillverkningsår (1950) förändringen gäller alltså alla bilar tillverkade mellan 1968 och 1950 och motorcyklar tillverkade mellan 1978 och 1950.

Nya tider för veteranfordonsentusiaster

Om du bor på landet och har en lada full av motorfordon behöver du inte längre låta en Flyttstädning omfatta borttransport av dessa. Är skicket okej och om de så att säga har åldern inne kan du köra dem själv, utan att de först behöver ha besiktigats. Beslutet är inte helt okontroversiellt eftersom besiktningar fyller en viktig funktion när det gäller att hitta fel. Som ägare av ett äldre fordon får man nu ett större ansvar för att se till att det är säkert att köra på vägarna. Anpassning till EU-direktiv är en av anledningarna till denna förändring av besiktningsreglerna.

Krigsjeepen Willys MB

Krigsjeepen Willys MB

Jeep räknas i USA som det mest amerikanska varumärket av alla, högre värderat än till exempel Coca Cola och Harley Davidson. Det var, enligt dåvarande presidenten, Dwight Eisenhower tre saker som gjorde att andra världskriget kunde vinnas, Jeep, Dakota och landstigningsfartygen. Willys MB, som den egentligen benämndes, började tillverkas 1941, som ett påtvingat samarbete mellan de tre biltillverkarna Willys-Overland, American Bantam Car Company och Ford. Det som gjorde bilen extraordinär var den av Willys Overland tillverkade motorn, stark och näst intill outslitlig. Med tiden kom bilen att benämnas Willys Jeep, men varför?

Varför heter den Jeep

gamla militärbilar auktioneras ut på Tradera, kanske du kan köpa en jeep, men varför heter den så? Det har ofta påståtts att namnet Jeep kommer från den amerikanska militärens förkortning för något som var mångsidigt och kunde användas till lite av varje, det vill säga var av ”general purpose”, förkortat GP och uttalat ”jee p”. Men det stämmer inte, för namnet Jeep fanns långt tidigare och, framförallt, har det inte ett dugg med den amerikanska militären att göra. Även om de, av oklar anledning använt det sedan 1914. Nej, det var en då, populär tecknad serie som gav namnet. Sjömannen Popeye (Karl-Alfred) hade en fyrbent ”sidekick”, Eugene the jeep, som kunde ta sig fram överallt, precis som bilen.

Jeep i annan skepnad

Mer än 650 000 Willys MB, bilen som vi lärt känna som Willys Jeep, byggdes under krigsåren och närmre 30 procent av dessa exporterades till de allierade i olika världsdelar. Priset för en Willys MB var då 749 dollar. Redan under kriget byggdes många av bilarna om ute i fält, för att kunna användas för speciella uppdrag. Detta fortsatte också efter kriget, och på till exempel Filippinerna förlängde man dem och gjorde om dem till allmänna kommunikationsmedel, bussar. Dessa, så kallade Jeepneys, är fortfarande det populäraste allmänna transportmedlet på Filippinerna. Namnet Jeep började användas som varumärke av Willys först 1950 och ägs numera av Chrysler.